Vrei să mergi la sală? Îmbracă-te corespunzător!
Cu toate că mersul la sală nu ar trebui să fie show de modă, este important să arăți bine! Se știe că atunci când arăți bine, te și simți bine. Când porți haine confortabile, în trend, care îți și permit să te miști în voie, vei fi mai încrezător în forțele proprii și poate și mai motivat. Dacă vrei să mergi la sală, iată ce trebuie să știi despre vestimentația potrivită!
24.02.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 16 secundeHainele sport
Tipul de material din care sunt realizate hainele pe care le porți la antrenament trebuie să te ajute să te simți uscat, confortabil și încrezător. Depinzând de tipul de mișcare pe care o faci, e posibil să ai nevoie de haine diferite. În orice caz, croiala hainelor trebuie să îți permită să te miști liber, fără să te limiteze în vreun fel. La sală, te vei mișca mult și te vei apleca deseori, de aceea hainele trebuie să fie cât mai flexibile. Alege în special haine realizate din materiale sintetice, precum nailon, acrilic, poliester sau polipropilenă pentru un bun echilibru între funcționalitate și confort.
Bumbacul este probabil cea mai comună țesătură utilizată pentru hainele de antrenament. Hainele din bumbac au de obicei prețuri rezonabile, asigură respirabilitatea și confortul. Totuși, bumbacul tinde să rețină umezeala și, pe măsură ce transpiri, hainele se pot îngreuna. Totodată, poți resimți un disconfort pronunțat atunci când ești ud, mai ales dacă te antrenezi într-o sală dotată cu aer condiționat – hainele umede se vor răci, accentuând disconfortul. Poți face un compromis și să alegi haine sport a căror țesătură este fabricată dintr-un mix de bumbac și poliester pentru un plus de confort.
În funcție de temperatură, un tricou mulat, un maiou sau o bustieră (realizate din materialele mai sus menționate) cu pantaloni confortabili sau pantaloni scurți sunt opțiunile ideale pentru a te îmbrăca la sală. Dacă este nevoie, adaugă un hanorac sport de calitate, pe care îl poți da jos ușor atunci când te încălzești.
Bustierele
O bustieră specială pentru sport este esențială pentru a oferi suport și pentru a minimiza mișcările excesive. Bustiera poate fi dintr-un mix de bumbac și un material respirabil, cum ar fi lycra, pentru a ajuta la eliminarea transpirației și a se evita mirosurile neplăcute. Încearcă diverse bustiere până găsești un model care să ofere suportul optim și confort. Atunci când probezi o bustieră, sari în sus și aleargă pentru a le evalua nivelul de confort. Bustiera pe care o alegi ar trebui să se potrivească perfect și să nu restricționeaze în niciun fel mișcările. Asigură-te că benzile elastice de la umeri și de la piept nu te strâng și nu îți afectează ușurința cu care respiri.
Șosetele
Atunci când îți alegi șosetele pe care le porți atunci când faci sport, evită-le pe cele casual. Nu numai că nu se asortează cu încălțămintea sport, dar sunt de obicei confecționate din bumbac. Pentru că rețin umiditatea, șosetele din bumbac te pot predispune la afecțiuni ale pielii piciorului și la dezvoltarea bășicilor. Cel mai recomandat material pentru șosetele sport este acrilicul, pentru că nu reține umezeala. Trebuie, evident, să eviți șosetele prea strâmte, ele putând afecta circulația de la nivelul picioarelor.
Încălțămintea
Atunci când cumperi o pereche de pantofi sport este important să îi testezi înainte. Când îi probezi, fă câțiva pași, sari sau aleargă un pic pe loc. Alege pantofi sport ușori, cu talpa flexibilă și neapărat în funcție de tipul de mișcare pe care îl vei face. Probează-i întotdeauna cu șosetele pe care le vei purta când faci sport.
Mănușile pentru sală
Dacă ridici greutăți sau folosești diverse accesorii, este o idee foarte bună să folosești mănuși pentru a evita apariția bătăturilor. Investește într-o pereche de mănuși de calitate, care să-ți asigure o priză eficientă pe mânerele aparatelor. Mănușile trebuie să fie confecționate din aceleași materiale care să elimine transpirația.
Lenjeria intimă
Este un aspect deseori trecut cu vederea, deși nu este deloc cazul. Cea mai bună lenjerie intimă pentru antrenament este fie cea dintr-un bumbac subțire sau cea dintr-un material sintetic ce elimină umezeala. Lenjeria intimă nepotrivită te poate predispune la infecții micotice sau bacteriene. Atenție și la cusături pentru că ele pot provoca iritații și răni și ai grijă la dimensiune. În niciun caz lenjeria intimă nu trebuie să te strângă, ci doar să-ți ofere un minim suport. Cel mai bine ar fi să nici nu simți că este acolo – astfel ai parte de cel mai bun confort în timpul antrenamentului.
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024