Vrei să slăbești? Alege dulciuri sănătoase!
Deserturile, dulciurile, uneori le mâncăm înainte de ciorbă, ca să fim siguri că nu rămân uitate… Adesea, domnișoare și doamne mi se plâng că, deși nu au probleme cu alte restricții ale dietelor, pur și simplu nu se pot stăpâni când vine vorba de dulciuri. Ce e de făcut?
06.10.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 2 secundeÎntâi, trebuie să știți că toate deserturile sunt incluse într-o categorie alimentară aparte, denumită „produse zaharoase”. Aici întră și dulciuri bazale (zahăr, miere, sirop de glucoză etc.), dar și preparate complexe (torturi, prăjituri, dulciuri de patiserie etc.). Trăsătura comună a tuturor dulciurilor este… exact gustul dulce. Acesta este dat de zahăr, zahăr invertit (în care zaharoza e divizată în compuși mai simpli), sirop de glucoză, miere sau, mai rar, de îndulcitori artificiali sau alternativi. Pentru că de milenii oamenii au învățat că acest gust este sinonim cu „bun” și „sigur”, el este cheia către hiperconsumul de dulciuri.
În trecut, în etapa de vânător-culegător, omul a învățat din experiență că fructele dulci erau coapte și pline de nutrienți, pe când cele amare erau încă improprii consumului și, uneori, otrăvitoare. Deci, plăcerea pentru dulce este filogenetică și este destul de dificil să o rezolvăm cu rapiditate.
Poți fi dependent de dulce?!
Odată consumate, alimentele sunt împărțite în nutrienți de bază, care sunt absorbiți și ajung în torentul sangvin. Printre altele, acești nutrienți stimulează elaborarea de „semnale” biochimice la nivelul creierului, care determină declanșarea diverselor senzații, inclusiv cea de plăcere.
O categorie de substanțe de acest tip sunt substanțele opiacee endogene, numite și endorfine sau morfine proprii corpului. Din cauza lor, mulți au asociat hiperconsumul de dulciuri, în special și de alimente în exces, în general cu o dependență similară celei date de morfină. Doar că în cazul de față morfina este sintetizată exact de corpul nostru. Desigur, e vorba de o exagerare, dulciurile nu sunt droguri, dar este foarte adevărat că mulți sesizează o mică adicție când vine vorba să renunțe la ele. Aceste adevăruri practice au declanșat proliferarea unui noian de așa-zise substanțe care ne pot scapă de pofta de dulce, multe din ele pe bază de crom. Într-adevăr, cromul intervine în metabolismul insulinei și al glucozei, dar nu are niciun amestec în mecansimele psihologice ale preferinței pentru dulce.
E sau nu sănătos să consumăm dulciuri?
Întâi trebuie să se știe clar că dulciurile nu sunt o clasă de alimente care să fie indispensabile, ele sunt localizate în vârful piramidei alimentare și oamenii sunt sfătuiți să consume așa ceva numai dacă își permit din punct de vedere al cheltuielilor de energie. Dacă suntem activi, facem foarte, foarte multă mișcare, avem voie să consumăm dulciuri în cantități , desigur, moderate. Trebuie să avem grijă ca valoarea calorică a dulciurilor să nu depășească 7-8% din caloriile consumate într-o zi. Din păcate, dulciurile sunt extrem de dense caloric, dar sunt foarte sărace din punct de vedere nutrițional (au puține proteine, vitamine, minerale, antioxidanți). Motiv pentru care, dincolo de calorii, dulciurile sunt produse de pe urma cărora metabolismul nostru are puține beneficii. Este de știut, însă, că există dulciuri mai adecvate din punct de vedere nutrițional:
Ciocolata amăruie, care se bucură de o popularitate crescândă și meritată în ultimii ani. Ea conține, alături de grăsimi antiaterogene, antioxidanți naturali din fructul de cacao (polifenoli).
Halvaua, fie de floarea-soarelui, fie de susan, este bogată în fibre, vitamine din complexul B, tocoferoli, grăsimi nesaturate.
Deserturile puțin îndulcite pe bază de lapte, cum sunt inghetatele, sunt cu certitudine dense nutrițional, aducând calciu, fosfor, proteine de calitate superioară și vitamine din lapte.
Deși nu întră în categoria dulciurilor, fructele proaspete sau uscate pot constitui un desert sănătos, pentru că au carbohidrați digerabili și nedigerabili naturali, minerale și vitamine.
Nu vă sfătuim să alegeți dulciuri care sunt comercializate la raioanele pentru diabetici. Faptul că poartă eticheta de „dietetice” nu le indică tuturor. Ele au un conținut glucidic scăzut, deoarece sunt „proiectate” pentru cei cu toleranță scăzută la glucoză, dar au în schimb multe lipide, deci multe calorii!
În încheiere, v-aș sfătui să nu renunțați la desert, mai ales că el prelungește senzația de sațietate, chiar și în cazul unui prânz frugal, de dietă, ci să măriți efortul fizic prestat zilnic și să alegeți acele dulciuri care, pe lângă gustul dulce, vă aduc și nutrienți utili.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024