Vrei să slăbești? Iată cum să te cântărești!
Când trăiești într-o lume obsedată de siluetă și în care obezitatea este o epidemie devine de-a dreptul firesc să te poți „lăuda” că ești în posesia unui cântar. Cred că nu numai doamnele, dar și domnii insistă să aibă așa ceva, chiar dacă adesea bucata de plastic și sticlă este mai degrabă un dușman, decât un prieten. Asta, evident, aparent, pentru că de fapt cântarul este prietenul greutății normale.
05.08.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 12 secundeDe aici apare și întrebarea: cât de des trebuie să îl folosim și în ce circumstanțe?! Este simplu. Orice nutriționist îți poate spune că este relativ facil să dai jos 2-3 kilograme, față de 20 sau mai mult. Pentru asta, însă, trebuie să îți supraveghezi în mod curent greutatea corporală, pentru a surprinde momentul în care o ia în sus și a putea lua măsurile corective adecvate.
Graficul greutății tale
Dacă te știi cu o tendință clară de îngrășare, cea mai bună sugestie este să te cântărești zilnic și să notezi cifrele respective pe un mic grafic. În felul acesta o să poți surprinde tendința generală de evoluție a greutății, care poate să fie crescătoare, constantă sau descrescătoare. După caz, te poți considera satisfăcută dacă greutatea rămâne constantă sau dacă scade. Dacă pornești de la o greutate normală, ținta ta trebuie să fie ca ea să rămână constantă și lucrul acesta va putea fi urmărit cel mai bine pe graficul greutăților zilnice. Și rezultatele unei cure tot pe acel grafic se văd cel mai clar.
Variațiile greutății
Nu ajunge să te cântărești ocazional sau la intervale mai mari de timp. Nu ajunge nici din punct de vedere psihologic, nici obiectiv. Asta pentru că greutatea noastră variază destul de mult de la o zi la alta, în funcție de foarte mulți factori. Nu numai ce și cât am mâncat și băut contează, dar își pune amprenta și cât de aproape sau departe ești de menstruație, cât de multă activitate fizică intensă ai prestat, cât de sărat ai mâncat etc. Uneori amploarea diferențelor poate trece de un kilogram.
Investește într-un cântar care memorează greutățile sau care comunică wireless cu tableta, permițându-ți să depozitezi în aplicația adiacentă informațiile și chiar să faci grafice.
Află tendința generală!
Dacă ești la cură și te cântărești ocazional, mai ales în prima perioadă, poți avea surpriza negativă și clar demoralizantă să constați că, în ciuda eforturilor, te-ai îngășat. Ai cu un kilogram și jumătate mai mult decât aveai la început?! Și cât te-ai chinuit să scapi de el… uite așa te poți gândi că, odată ce nu are efect, poate e mai bine să renunți la cură… Ei bine, acest lucru nu este adevărat. Cum am spus, greutatea poate varia și este posibil să fi dat peste un maximum determinat hormonal, de stres sau din multe alte cauze. În schimb, dacă îți construiești graficul format din cântăririle zilnice, diferențele pe termen scurt se vor șterge și vei vedea foarte clar că tendința este cea dorită de tine.
Când să te cântărești
Trebuie să te cântărești de fiecare dată în același moment al zilei, fără haine, fără să fi băut sau mâncat recent și după ce ai folosit toaleta. Pentru că acest lucru nu e întotdeauna fezabil, încearcă măcar ca circumstanțele să fie similare. Evită cântăritul când nu te-ai hidratat corect, de exemplu după un lung drum în căldură sau imediat după ce ai exersat la sală. Asta pentru că ți se va da impresia greșită că ai slăbit mult când, de fapt, ai pierdut doar apă și săruri minerale.
Așadar, fără să devină o obsesie, încearcă să te cântărești constant și să ții o evidență regulată a evoluției statusului tău ponderal.
Cântarul ca atare este mai puțin important, cât timp îl folosești de fiecare dată pe același. Astăzi sunt accesibile și cântare cu bioimpedanță, care îți pot oferi informații detaliate, inclusiv despre compoziția corporală.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024