Vrei să slăbești? Mergi la sigur cu dieta Montignac
Regimul Montingnac poate fi cu siguranță considerat unul dintre cele mai sănătoase. De-a lungul timpului, majoritatea celor care l-au încercat au obținut rezultate vizibile și, cel mai important, de durată. A fost creat în anii ’80 de către francezul Michel Montignac, el promovându-și cercetările în câteva volume care s-au vândut în peste 18 milioane de exemplare.
18.08.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 15 secundeMichel Montignac, așa cum el însuși a declarat, a fost un copil obez, ca și tatăl sau, și și-a promis să devină normoponderal. Nu a urmat studii medicale, dar a lucrat în SUA în industria farmaceutică și a fost interesat de numeroase studii despre diabetul zaharat și nutriție. În crearea dietei Montignac a pornit de la principiul că glucidele nu duc la aceeași creștere a glicemiei în sânge, iar consumul anumitor glucide și excluderea altora pot diminua nivelul glicemic. A pus la punct acest regim, aplicându-l asupra lui. A reușit să slăbească 16 kilograme în 3 luni cu dieta Montignac.
Dieta Montignac, principiul de bază
Pentru a digera glucide, corpul apelează la un sistem complex în care elementul principal e insulina – hormon produs de pancreas. Atunci când mâncăm un aliment care conține glucide, glicemia (nivelul de zahăr din sânge) crește, ceea ce stimulează pancreasul și declanșează eliberarea de insulină. Insulina va înlătura zahărul excedentar din circulație, stocandu-l în ficat.
Dar pentru că glucidele sunt diferite ca structură chimică regimul nu recomandă suprimarea lor, ci este suficient să alegem glucidele ”bune”, adică cele al căror IG (indice glicemic) este scăzut.
(Casetă) IG măsoară capacitatea unui aliment de a crește nivelul de zahăr în sânge, alimentul de referință fiind glucoză, al cărei indice glicemic este 100.
Dieta Montignac – slăbește sănătos în două etape
Dieta Montignac, slăbirea propriu-zisă
Prima etapă a dietei Montignac durează 3 luni și presupune combinarea diferită a alimentelor pentru a evita suprasolicitarea pancreasului. Vor fi ales glucide cu IG scăzut (sub 50).
Micul dejun specific acestei etape din dieta Montignac are două variante:
- care combină proteinele cu glucidele (PG);
- care combină proteinele cu lipidele (PL).
A două variantă se va urma maximum de 2 ori pe săptămână, preferabil în weekend.
Iată câteva exemple de mic dejun in dieta Montignac:
- salată de fructe, pâine integrală – 2 felii, iaurt o,1% grăsime;
grepfrut, pâine integrală, iaurt 0,1 %, o felie de șuncă de pui;
omletă fără ulei, o mandarină;
musli fără zahăr, lapte 0,1-1,8%, portocală;
kiwi, cereale integrale, lapte 0,1-1,8%;
o clementină, pâine integrală, iaurt, compot de piersici fără zahăr;
2 ouă fierte cu ciuperci, 2 cârnați, compot de mere fără zahăr adăugat.
Prânzul asociază, la fel ca micul dejun, fie proteine cu lipide, fie proteine cu glucide cu indice glicemic mic.
Exemple de prânz in dieta Montignac
- brânză proaspătă de vaci, carne de vită tăiată mărunt și fiartă înnăbușit, peste care se pun fasole verde și roșii, salată de fructe fără frișcă sau zahăr;
- salată verde, sufle de conopidă cu piept de pui, 2-3 bucățele de ciocolată neagră;
- ciuperci a la grec, piept de pui, vinete la cuptor, un măr;
- carne de vită la cuptor, piure de conopidă cu brânză slabă de vaci, salată de fructe;
- ridichi, somon la cuptor, salată verde, 2 felii cașcaval;
- cotlet de porc la grătar, fasole verde fiartă cu sare, roșii, un iaurt slab;
- carne de vită înăbușită, spanac, 2 ouă fierte românești.
Cina se compune după modelul prânzului, trebuie să fie lejeră, mai puține proteine și mai puține lipide, dar mai multe glucide cu IG scăzut. Aproximativ de 4 ori pe săptămână, alegeți mai degrabă o cină care asociza glucide cu proteine (GP).
Exemple de cină in dieta Montignac
- supă cremă de broccoli, spaghete cu tomate și brânză slabă de vaci, degresata;
- pește la cuptor, iaurt o,1% grăsime;
- carne de porc condimentată la grătar cu muștar și ierburi aromate, conopidă fiartă, piersică;
- supă verde (fasole verde, broccoli), mazăre cu ceapă, frigărui de vită,portocală;
- salată de paste, roșii, măsline verzi și ton natural, iaurt 0,1%
- supă de roșii, piept de pui fiert, fasole verde, spumă de piersici;
- file de pește cu vin și mirodenii, iaurt 0,1%, măr.
Evită pe tot parcursul regimului: zahărul, dulceața, ciocolata, cofeina pentru că stimulează secreția de insulină. Sunt premise: un pahar de 250 ml de vin sau bere la prânz sau cină (nicodată dimineața).
Dieta Montignac, faza a II-a (stabilizarea greutății)
Pentru a evita îngrășarea, continuă să alegi glucidele cu IG scăzut sub 50. Astfel, continuă cu același mic dejun care asociază proteine cu glucide. La prânz sau cină poți să consumi glucide la toate mesele, al căror index glicemic să nu depasesca 50. Cina va rămâne mai lejeră decât prânzul și se vor evita grăsimile.
Asociază legume cu IG sub 50 cu alimente al căror IG este peste 50, de exemplu: cartofi fierți cu fasole verde. Dacă ai intenția să consumi “ceva dulce”, anticipează acest lucru: începe masa cu crudități, apoi mănâncă proteine (carne, ouă) în cantitate suficientă astfel încât ele să reducă răspunsul glicemic și abia apoi mănâncă “dulcele”.
Micul dejun: fructe proaspete cu IG sub 50 (kiwi și banană verde sunt premise, dar nu pepenele galben și nici pepenele verde), pâine integrală cu puțină margarină sau ulei de măsline, cereale fără niciun adaos, iaurt slab sau brânză slabă, șuncă de pui sau curcan, somon afumat.
Prânz: o farfurie de crudități sau legume fierte care pot să acompanieze pește sau mezeluri sărace în grăsimi (de exemplu, somon cu orez complet și sote de dovlecel), un fruct, un lactat ( iaurt) și un desert pe baza de fructe.
Cină: o farfurie de crudități sau de legume fierte sau supă; o farfurie de paste “al dente” cu puțină brânză sau sos tomat; pește la cuptor.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024