Whole30, dieta care face furori în SUA
Dacă îți era dor de o dietă care să reducă drastic consumul de carbohidrați și să fie destul de restrictivă, poți să te bucuri, ai găsit-o! Dieta Whole30 durează doar 30 de zile, dar în aceste zile ai să simți că îți plătești toate păcatele, întrucât nu vei avea voie să îți satisfaci pofta de dulce nici măcar mestecând o bucată de gumă cu îndulcitori.
04.01.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 3 secundeExistă categorii întregi de alimente care sunt văzute a fi foarte nocive. Ca atare ele trebuie să dispară complet din dietă timp de o lună. Scopul dietei Whole30 este nu numai să te ajute să slăbești, ci și să te ajute să… mănânci mai sănătos, cel puțin în concepția inițiatorilor. Aceștia promit rezultate excepționale, pe care sunt sigură că oricine și le-ar dori: creșterea energiei, un somn mai bun, energie mentală crescută, o digestie perfectă și o performanță atletică mult mai bună. Mai mult, scade frecvența eczemelor, migrenelor și a manifestărilor alergice.
Program dificil de urmat
Dieta Whole30 nu se ține după ureche, ci întregul program se face “ca la carte” (și contra cost). Mai mult, în decursul celor 30 de zile de dietă, ești susținut de o întreagă comunitate online, ceea ce te poate “obliga”, cel puțin moral, să nu… înșeli și să scapi la alimente interzise. Unele din indicațiile discutabile, mai ales pentru cei care vor să slăbească, sunt interdicția cântăritului și a număratului de calorii. De regulă, acele măsurători, practicate rațional și ne-obsesiv, sunt de un real folos în dietele de slăbit, mai ales în perioadele de început, când individul încearcă să se orienteze, să vadă dacă a luat-o sau nu pe un drum corect.
O altă problemă care poate face dificil de urmat acest tip de dietă este faptul că la limită sunt recomandate numai produse organice iar în cazul cărnii sau ouălor, acestea trebuie să provină numai de la animale care au mâncat exclusiv iarbă, iar nu concentrate, așa cum se practică în zootehnia modernă.
Ce ai voie să mănânci și ce nu?!
- Dieta Whole30 presupune să elimini alimentele care favorizează inflamația, deprimă imunitatea, fac probleme digestiei, reglării glicemiei sau secreției de hormoni. Și mai mult, alimentele foarte atrăgătoare, pe care ai avea tendința să le mănânci necontrolat, trebuie și ele să plece din dietă.
- Lactatele nu vor trebui să mai existe pentru tine, la fel orice aliment procesat, dulciurile de orice fel (zahărul trebuie absolut exclus), cerealele (chiar și orezul integral), leguminoasele (fasolea, lintea sau soia nu își au locul aici).
- Alcoolul este complet interzis în dieta Whole30, la fel aditivii alimentari (cu precădere monosodiu glutamatul – MSG), dar și cartofii prăjiți.
- Ai voie să mănânci alimente “adevărate”: ouă, carne de pasăre, vită sau porc, fructe de mare, fructe (chiar și banane și ananas), legume ușoare (intră aici și cartofii), unele grăsimi considerate de autorii dietei sănătoase (ulei de măsline, cocos sau unt clarificat), condimente și ierburi aromatice, nuci și semințe, cafea.
- Dacă până acum te bazai mult pe mâncare comandată sau gata preparată, lucrurile se vor schimba. Trebuie să intri în bucătărie și să înveți să gătești din ingredientele de mai sus, pentru că numai așa vei putea să ții dieta Whole360. În mâncarea cumpărată este imposibil să nu se strecoare puțin zahăr, un bob de orez sau puțin MSG. În țara de origine a dietei Whole30 (SUA), există un parteneriat al autorilor dietei cu anumite mărci de alimente, de la care se poate comanda, ceea ce reprezintă o excepție de la indicația evitării mâncărurilor preparate în afara casei.
Un program complex
Printre alte recomandări, autorii dietei Whole30 subliniază rolul familiei și al anturajului, care este întotdeauna util într-un astfel de demers. Încă și mai mult, toți cei din jur ar putea fi cooptați la Whole30, care, se spune, te face să identifici alimentele-problemă și să le elimini pe viață, fiind încurajat de rezultatele bune ale primelor 30 de zile.
După această lună, este indicat să se introducă treptat alimentele eliminate anterior și să se observe eventualele schimbări în starea generală a organismului. Este exact momentul de care am amintit anterior, cel de identificare a punctelor sensibile, a produselor pe care va trebui și pe viitor să le eviți.
Whole30 dă rezultate
Rezultatele obținute până în prezent au fost clar pozitive în ceea ce privește slăbitul. Nu există dovezi certe medicale cu privire la celelalte avantaje invocate de autorii dietei. Din păcate, ne aflăm în fața unei diete care elimină și grupuri întregi, sănătoase, de alimente (cereale, leguminoase), care contribuie masiv cu fibre, proteine, antioxidanți și a căror absență poate, pe termen lung, nu numai să carențeze organismul, dar și să scadă aderența la dietă.
Să fim sinceri, e tare greu să treacă zile întregi fără o felie de pâine sau o ceașcă de supă de linte… Dar dacă dieta ți se pare interesantă, te încurajăm să o urmezi, deoarece pe termen scurt nu poate induce niciun fel de rezultate negative.
Exemplu de meniu Whole30 pentru 3 zile
Ziua 1
Mic dejun: ouă la tigaie cu spanac
Prânz: salată de ton cu wrap de salată verde
Cină: fructe de mare la grătar cu tăiței de dovlecel și legume la cuptor
Ziua 2
Mic dejun: ouă și legume coapte cu ulei de cocos
Prânz: salată cu avocado și pui la grătar
Cină: somon la grătar cu legume la abur
Ziua 3
Mic dejun: omletă cu legume
Prânz: salată cu pui și avocado
Cină: coaste de porc la cuptor cu “orez” de conopidă
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024