Zmeura, un bun aliat al siluetei! Afla cum te ajuta sa slabesti!
Zmeura e inzestrata cu o culoare si aroma imbietoare, dar si un gust delicios. Are putine calorii, o multime de substante bioactive si virtuti terapeutice cu totul speciale. Tocmai de aceea, zmeura trebuie sa se regaseasca in mod obligatoriu pe lista ta de cumparaturi, mai ales in aceasta perioada a anului.
06.06.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 50 secundeZmeura este un veritabil izvor de sanatate. Detine una dintre cele mai mari densitati minerale pentru fructele proaspete, oferind peste 1.300 mg de minerale per 100 kcal. Astfel, gasim in compozitia ei potasiu, fosfor, cupru, zinc, dar si o remarcabila concentratie de magneziu (53 mg/100 kcal), calciu (58 mg/100 kcal) si fier (1,8 mg/100 kcal) – toate elemente esentiale pentru buna functionare a organismului.
Colectia de vitamine din zmeura
Zmeura exceleaza si la capitolul continului vitaminic, având in componenta pretioasele vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C si E. De departe dominanta, prezenta vitaminei C este cu adevarat notabila, o portie de 100 g furnizând, in medie, 25 mg de acid ascorbic, adica mai mult de 30% din doza zilnica recomandata! De mentionat este ca, atunci când manânci zmeura, poti fi 100% sigur ca te vei bucura de actiunea benefica a acestei vitamine importante, dar foarte sensibile la oxidare. Si asta datorita bogatiei de acizi organici care-o protejeaza, dar si pigmentilor rosii si purpurii din spectrul antocianic care-i potenteaza activitatea.
O portie de zmeura proaspata (100 g) are, in medie, 38 de kcal, 83 g de apa, circa 7 g de fibre alimentare, 6 g de zaharuri, 1 g de proteine, 40 mg de lipide. Asadar, poti mânca aceste delicioase fructe pe saturate si fara niciun fel de grija.
Zmeura, aliat al siluetei
Desi e dulce, zmeura face parte dintre fructele cu cel mai mic indice glicemic, dar si cu cea mai mica incarcatura calorica, având circa 6 g de glucide si doar 38 kcal la 100 g. Din acest punct de vedere, zmeura este perfecta in dieta persoanelor care vor sa aiba o greutate sanatoasa. Mai mult decât atât, fructul contine rheosmina, un fitonutrient cu efecte demonstrate in ceea ce priveste accelerarea metabolismului celulelor adipoase, prin cresterea activitatii enzimatice si a consumului de oxigen la acest nivel. Acest lucru este de ajutor in eliminarea depozitelor deranjante de grasime. Totodata, rheosmina intervine si asupra activitatii lipazei pancreatice, contribuind astfel la diminuarea absorbtiei digestive a grasimilor.
Potrivit unui studiu olandez, zmeura are o activitate antioxidanta de 50 de ori mai mare decât capsunile, de 10 ori mai mare decât rosiile si de 3 ori mai mare decât kiwi.
Alte motive sa nu ocolesti zmeura
- Bogata in fitonutrienti cu proprietati antimicrobiene, zmeura combate dezvoltarea bacteriilor si fungilor, asa cum este, de exemplu, Candida albicans, una dintre cele mai frecvente cauze ale infectiilor genito-urinare si nu numai.
- Are un puternic efect antiimbatrânire, gratie acidului elagic, pe care-l contine din abundenta. Acesta are un rol deosebit in prevenirea distrugerii membranei celulare, prin neutralizarea radicalilor liberi.
- Regleaza activitatea sistemului imunitar si reduce inflamatia cronica in corp, protejând inima si intreg sistemul cardiovascular.
- Imbunatateste activitatea cerebrala si consolideaza memoria.
- Mentine sanatatea oculara si functia vizuala la nivel optim, datorita zeaxantinei, un antioxidant valoros, ce neutralizeaza radicalii liberi si filtreaza lumina albastra daunatoare, prevenind astfel degenerescenta maculara, una dintre cele mai frecvente deficiente de vedere.
- Mai multe cercetari de ultima ora au pus in evidenta capacitatea unor substante din compozitia zmeurei de a incetini evolutia diverselor forme de cancer, inclusiv a celor de esofag, plamâni, gura, pancreas, prostata si colon.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024