Cum sa faci fata tentatiilor cand esti la dieta
Cel mai important aspect al succesului unui program de slabit nu este tipul de dieta pe care il alegi, ci capacitatea ta de a nu ceda tentatiilor. Fie ca alegi o dieta cu putine calorii, fara grasimi sau disociata, trebuie sa poti manca asa cum prevede ea pentru mai mult timp. Orice persoana „la regim” are insa momentele ei de „cadere”, cand motivatia dispare. Ce poti face pentru ca ele sa nu fie prea dese si sa nu pierzi definitiv lupta cu ciocolata si hamburgerii?
07.01.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 34 secundePentru a mentine o dieta sanatoasa, e important sa ai un plan realist si sa iti dai seama ca entuziasmul de inceput va disparea in cateva zile. Iata cateva sfaturi.
Alege dieta care ti se potriveste
Ca sa nu pleci de la bun inceput pe un drum gresit, gandeste-te care este dieta mai usor de urmat pentru tine. Care ar putea fi ea? Toate dietele cer sa monitorizezi ceva anume: marimea portiilor, caloriile, portiile de fructe etc. Depinde ce ti se pare cel mai usor. De asemenea, te poti simti mai bine din punct de vedere fizic in functie de ce dieta alegi. Iar daca te simti bine, motivatia este mult mai usor de pastrat. Nu esti sigur daca e Zone, Atkins, vegetariana sau Montignac? intotdeauna poti face un mic test: 3 zile si apoi verdictul… Aminteste-ti sa alegi neaparat numai alimente sanatoase!
Scopuri realiste
Pune-ti urmatoarele intrebari: Vrei sa slabesti? Vrei sa reduci anumiti factori de risc pentru sanatatea ta, cum ar fi colesterolul? Vrei sa arati bine in costum de baie?
Care este cel mai puternic motiv al tau? Sigur vrei sa slabesti pentru ca asta iti doresti?
In orice caz, pentru a avea succes, e important sa ai un scop realist. Daca te-ai ingrasat cu 25 de kilograme in 10 ani, nu te astepta sa scapi de ele in 2 luni. Poti insa sa scapi, intr-un mod sanatos, de 8 kilograme… ceea ce nu este putin. Actioneaza astfel si in ceea ce priveste schimbarea obiceiurilor alimentare. Daca, timp de 2 ani, ai mancat in fiecare seara, dupa cina, cate o prajitura cu ciocolata si totul s-a transformat intr-un adevarat ritual, s-ar putea sa-ti fie foarte greu sa renunti dintr-o data si pentru totdeauna la micul tau deliciu. Scapa de el progresiv. Iti va fi mai usor daca, pentru inceput, vei inlocui prajiturica, macar in trei seri, cu un mar verde.
Prietenul la nevoie se cunoaste
Uneori pare ca toti cei din jur se bucura de toate bunatatile posibile, incercand sa te determine sa renunti. Poate fi destul de greu uneori sa tii o dieta de unul singur. Gaseste pe cineva care sa tina dieta cu tine: un membru al familiei, un coleg de serviciu, un prieten. Va puteti sustine unul pe celalalt. Chiar daca in tara noastra nu exista acele „suport grupuri”, cum sunt in SUA, poti incerca sa intri intr-o comunitate online si sa gasesti acolo ajutorul de care ai nevoie. Incearca forumul site-ului
Biletelul magic
Uiti mereu ca tii dieta? Aminteste-ti constant de scopurile tale. Un biletel discret pe usa de la frigider, un screen-saver la monitor cu un mesaj de incurajare – citatul preferat. Nu le vei vedea mereu, dar iti vor aminti din cand in cand telul tau.
Rontaiala mai sanatoasa
Uneori dispozitia poate avea un impact major asupra dietei. Ce mananci atunci cand ai o mica depresie, cand te plictisesti sau cand seful a fost iarasi nedrept? Cantitati industriale de ciocolata, hamburger dublu si multi cartofi prajiti, aripioare picante cu sos de usturoi? Toate acestea sunt devastatoare pentru o dieta de slabit – practic, poti ajunge sa iti dublezi cantitatea de calorii ingerata intr-o zi. Gaseste alte alimente cu care sa-ti temperezi sentimentele negative: un iaurt cu fructe, un baton cu musli si cereale integrale, 2-3 nuci, cateva alune – gustari sanatoase, gustoase si cu putine calorii.
Nu te autopedepsi!
Cu totii „derapam” la un moment dat de la scopul pe care ni-l propunem. Cand se intampla sa nu te poti abtine de la „ceva bun”, nu e cazul sa-ti faci probleme infinite si sa te culpabilizezi. incearca sa mananci normal la urmatoarea masa sau, mai simplu, fa un pic mai multa miscare. si promite-ti ca urmatoarea zi reiei dieta!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024